ALPACAS COLLECTIVE – BIG WORDS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Catalpas Records

De alpaca kennen we wat beter sinds de televisieserie ‘Het Hoge Noorden’ van Annemie Struyf waar een Vlaamse vrouw zich in Noorwegen bezighield met het kweken van deze berglama-soort die zijn oorsprong heeft in Zuid-Amerika en die tot de familie van de kameelachtigen behoort. Maar de switch van het dier naar een muziekformatie die zich ‘Alpacas Collective’ noemt is voor ons maar een kleine stap want dat laatste is een grote groep van Belgische muzikanten die hun hart verpand hebben aan het spelen van een mix van opgewekte funk-, afrobeat-, latin- en soulvolle jazzmuziek. Ze debuteerden eind vorig jaar op plaat met het album “Seven Wisdoms Of Plutonia”.

Volgens het hoesje van hun binnenkort verschijnende tweede plaat “Big Words” zijn ze momenteel na de toevoeging van nog enkele Belgische en Afrikaanse muzikanten met z’n vijftienen om te zorgen voor zang, elektrische gitaren en basgitaar, keyboards, percussie en drums en een heus blazersensemble bestaande uit alt-, tenor- en baritonsaxofonen, trompet en fluit. De permanente bezetting van ‘Alpacas Collective’ telt normaliter echter acht tot elf bandleden.

Met de voornamelijk instrumentale nummers op het album “Big Words” willen de heren van ‘Alpacas Collective’ reageren tegen het éénzijdige zwart-wit denken in de maatschappij, de voortdurende beperking van onze vrijheden en rechten en de langzame maar zekere vernieting van onze natuur en ons klimaat. Het ultieme doel is de mensen een geweten te schoppen zodat ze iets actiefs zullen ondernemen tegen al deze problemen. Ze doen dit op deze plaat via zeven composities die in totaal een kleine drie kwartier muziek hebben opgeleverd waaronder twee zeer lang uitgesponnen tracks. Dat zijn de tien minuten durende albumtiteltrack “Big Words” waarin ze een eerbetoon willen brengen aan de in 1997 overleden Nigeriaanse muzikant en politiek activist Fela Kuti en het negen minuten van uw tijd in beslag nemende “Bhimpalasi”.

De blazers en de percussie-instrumenten zijn nadrukkelijk aanwezig in de meeste nummers op deze cd. Voorbeelden hiervan zijn de composities “Gunkali”, “Boyama”, “Surrounded” en “What Could I Do”. Producer van het album is percussionist en componist Frederik Kühn die een aantal van zijn muzikale vrienden in de opnamestudio heeft gehaald voor het inblikken van de tracks voor deze plaat. De officiële release van “Big Words” zal plaatsvinden op 11 november tijdens een eerste release-show in de ‘Hnita Hoeve’ in Heist-op-den-Berg. Daarna kunt u het ‘Alpacas Collective’ ook nog live aan het werk zien in het Hasseltse ‘Café Café’ op 2 december en op 13 januari 2024 in ‘Het Depot’ in Leuven.

(valsam)